BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Filipijnen

Prachtig Palawan

Esther de Munck [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Filipijnen op 1 augustus 2024

Eindelijk is het zover; mijn vader en ik vertrekken richting de Filipijnen. Helaas hebben we niet al te veel tijd dus kiezen we ervoor om maar één eiland te bezoeken. De keuze voor Palawan is al snel gemaakt. Het eiland is meerdere keren uitgeroepen tot mooiste eiland ter wereld en dit willen we heel graag zelf beoordelen.

Bij aankomst op de luchthaven van Manilla staat de chauffeur ons op te wachten en volgt de transfer naar ons hotel. We verblijven in een leuk, kleinschalig boutique hotel in de gezellige wijk Makati.

Op naar Puerto Princesa, Palawan

Na een rustig eerste nachtje in Manilla vertrekken we de volgende ochtend alweer richting Puerto Princesa, de hoofdstad van Palawan. De vlucht gaat vlot en doet er ongeveer 1,5 uur over. Bij aankomst in Puerto Princesa hebben we de hele middag nog voor ons om de stad te verkennen. De stad heeft niet veel noemenswaardige bezienswaardigheden. Daarom doen we het deze middag dus heerlijk rustig aan en genieten van de gezellige drukte en de kleurrijke tricycles. We bezoeken onder andere de lokale markt en de haven van Puerto Princesa. In de avond genieten we van een heerlijk diner in ons hotel. We hebben zin om de rest van het eiland te verkennen!

Saint Paul Subterranean River National Park

Vandaag staat een bezoek aan de Underground River in het Saint Paul Subterranean River National Park op het programma. Na een goed ontbijt deze ochtend staan de chauffeur en gids ons al netjes op te wachten voor onze rit richting het kleine plaatsje Sabang. Tijdens de comfortabele rit van circa 2 uur heeft de gids ons genoeg interessante informatie over het eiland te vertellen en genieten we tevens van het prachtige (en ontzettend groene!) uitzicht.

Eenmaal aangekomen in Sabang is alles ook goed georganiseerd. Per gemotoriseerde bangka (een kleine gemotoriseerde lokale boot) vertrekken we eerst richting de ingang van de ondergrondse rivier. Daar stappen we over op een kleine roeiboot en krijgen we een (Engelstalige) audiotour mee, welke ons gedurende de gehele boottocht voorziet van interessante informatie. Tijdens de tocht door de rivier zelf wordt iedereen gevraagd zo stil mogelijk te zijn tot de audiotour is afgelopen en de boot weer uit de grot is gevaren. De imposante tocht door de acht kilometer lange grot zelf duurt circa 45-60 minuten en onderweg zien we diverse grotten en verschillende indrukwekkende rotsformaties. Wat ons betreft geheel terecht dat deze plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat!

Na de tour keren we weer terug naar Sabang en genieten we van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant. Na de lunch vervolgen we onze reis richting Port Barton, een rit van zo’n 2,5 uur.

Port Barton

Het kleine vissersplaatsje Port Barton is gelegen in een prachtige baai en een heerlijke plek om lekker te relaxen. We zijn blij dat we hier twee nachten verblijven en morgen even niets op het programma hebben staan. De volgende dag nemen we het er dan ook van op deze mooie plek. We maken een strandwandeling en smullen van smaakvolle drankjes en ontzettend goede maaltijden bij de vele sfeervolle barretjes en restaurantjes. Echt genieten hier.

El Nido

We vertrekken vandaag richting El Nido. De (bochtige) rit vanaf Port Barton duurt circa 4 uur. El Nido is gelegen in het Noorden van Palawan en een populaire plek om de tientallen eilanden van de Bacuit Archipel verder te verkennen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden vanaf El Nido en voor iedereen is er wel een geschikte tour te vinden. Het centrum van het plaatsje is druk en echt een groot verschil met het rustige Port Barton. Ons hotel is ideaal gelegen midden in El Nido Town. In het hotel merk je overigens niets van de drukte buiten.

Las Cabanas Beach

Vanaf El Nido zijn vier island-tours mogelijk; de zogenaamde ABCD-tours. Iedere tour heeft zijn eigen route en het is dan ook lastig te kiezen voor welke tour we morgen zullen gaan. We besluiten voor tour A te gaan, welke langs Small lagoon, Big lagoon, Secret lagoon, Shimizu island en Seven Commandos Beach gaat. De dag van morgen is gepland!

Daarna vertrekken we voor de zonsondergang per tricycle richting Las Cabanas Beach, één van de populairste stranden van El Nido. We zijn niet de enigen met dit idee en het is dan ook al aardig druk wanneer we aankomen bij het strand. Voor een hapje en een drankje zijn er veel sfeervolle beach-bars. De zonsondergang is werkelijk adembenemend en zeker één van de mooiste die wij ooit hebben gezien. We genieten na met een drankje terwijl een DJ op de achtergrond fijne muziek draait.

ABCD Island-tour

De volgende ochtend staan we op tijd op voor onze boottour. Tijdens een uitgebreid ontbijt op het dakterras van het hotel genieten we van een fantastisch uitzicht over de baai van El Nido. We worden op het afgesproken tijdstip opgehaald bij de receptie en lopen met de enthousiaste gids naar de haven, waar we aan boord gaan voor onze island hopping excursie. Bij de haven staan al veel mensen te wachten, want de diverse dagtours starten hier allemaal rond dezelfde tijd en duren circa 7 uur. Wij stappen aan boord van een mooie, kleine boot en zijn in totaal met acht toeristen. Het is een leuk, divers gezelschap en het belooft een mooie dag te worden. Tijdens de tour bezoeken we Big lagoon, Secret lagoon, Shimizu Island en het mooie Seven Commandos Beach; tussendoor stoppen we bij een aantal ontzettend mooie snorkelplekken en wordt een uitstekende lunch aan boord voor ons bereid.

Bij de laatste stop van de dag nabij Small lagoon kun je voor een paar euro een kajak huren en zelf door de Small lagoon heen kajakken. Een erg mooie ervaring en een absoluut hoogtepunt tijdens deze tour! Boten mogen hier overigens ook niet verder varen. Het is overal druk op de diverse eilandjes. We zijn niet de enige die deze mooie plekken willen bezoeken. Neem voor het gemak je eigen snorkelset en eventueel waterschoenen mee. Na een zeer geslaagde tour gaan we ons even opfrissen in het hotel waarna het weer lastig kiezen is waar we vanavond eens een hapje zullen eten. Er is zoveel keuze!

De laatste dag

We besluiten onze laatste dag op Palawan richting Nacpan Beach te gaan. Dit is een uitgestrekt strand op ongeveer 45 minuten rijafstand van El Nido town. Bij de receptie boeken we een transfer welke ons afzet bij Nacpan Beach en ons in de middag weer netjes terug naar ons hotel brengt. Wat een plaatje is Nacpan Beach en wat een ruimte. Het witte strand lijkt oneindig en het uitzicht met de vele palmbomen is werkelijk fantastisch. Er zijn een aantal gezellige restaurants en barretjes waar je kunt lunchen of een drankje kunt nuttigen. Al met al een geweldige dag.

Onze laatste avond in El Nido is alweer aangebroken. Vanavond genieten we wederom van een heerlijke maaltijd en de gastvrijheid van de vriendelijke Filipino’s. De dagen zijn echt omgevlogen. Onze reis was veel te kort en we hebben slechts een klein stukje van de Filipijnen gezien, maar we hopen ooit terug te komen om meer van deze fantastische bestemming te mogen ontdekken. Het was een onvergetelijke reis en een ontzettend mooie ervaring om samen met mijn vader te delen.

Tips:

  • Binnenlandse vluchten hebben regelmatig vertraging, neem een eventuele (door)verbinding niet te krap
  • (Wegwerp) plastic mag niet mee tijdens veel excursies – neem je eigen waterfles mee – bijvullen van je eigen waterfles kan vrijwel overal bij de restaurants/hotels
  • Neem voor het gemak je eigen snorkelset en eventueel waterschoenen mee

 

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text