BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Costa Rica

Op avontuur in Costa Rica

Sandra Nuis en Helen Lagerwerf [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Costa Rica op 1 augustus 2024

Uitgerust met goede wandelschoenen, een poncho, zwempak en een goed humeur, is iedereen onderweg naar Schiphol. Daar ontmoeten we elkaar voor deze avontuurlijke studiereis in samenwerking met Air Canada.

 

 

De reis met Air Canada

Wat een fijne maatschappij is Air Canada! Goede stoelen, genoeg beenruimte, cateringservice op de intercontinentale vluchten van Amsterdam naar Canada en vice versa en… een beetje vertraging. Gelukkig halen we dat in de lucht weer in en hebben we voldoende tijd om de doorvlucht van Montreal naar San José te halen. Het fijne van een overstap in Canada met Air Canada is dat je niet je bagage hoeft op te halen en weer opnieuw hoeft in te checken. Mede hierdoor stonden wij alweer heel snel bij onze volgende gate.

Zoals afgesproken staat er bij aankomst al iemand van ons lokaal agentschap te wachten om ons naar de transfer-bus te brengen. Ze overhandigt ons een informatiemap met informatie over onze reservering en Costa Rica. Na een korte transfer kunnen we inchecken bij het Doubletree by Hilton Cariari Hotel. Een ruim opgezet hotel met vele faciliteiten dat op 5 minuten rijafstand van de luchthaven gelegen is. Een perfect airport hotel voor de eerste of laatste overnachting in San José.

Het ophalen van de huurauto

De volgende ochtend worden de huurauto’s bij het hotel afgeleverd door een medewerker van Adobe. Hij geeft ons informatie over de auto’s, het rijden in Costa Rica en over de WIFI-kastjes in iedere auto. Dát is nog eens handig! Je kunt met iedere telefoon die in de auto aanwezig is via bluetooth verbinding maken met het WIFI-kastje. Houd rekening met het maximale aantal MB’s dat te gebruiken is en het feit dat de WIFI langzamer is als er meerdere toestellen verbonden zijn. Onze tip is dus ook: verbind één toestel om daarmee een route app zoals WAZE of Google Maps verbonden te houden.

De natuur van Costa Rica tegemoet

Om tolwegen te vermijden en zoveel mogelijk van het land te zien, rijden we via een toeristische route de stad uit en de prachtige natuur van Costa Rica tegemoet. Costa Rica is het enige land in Midden- en Zuid-Amerika dat geen leger heeft. Het is namelijk een vrij rijk land. Daarom is het voor toeristen ook een veilig land om per huurauto doorheen te reizen. Duurzaamheid is een belangrijk thema in Costa Rica. Al vanaf de kleuterschool wordt de kinderen geleerd hoe ze respectvol met de natuur om moeten gaan. Mede daardoor heeft Costa Rica bijzonder veel flora en fauna te bieden. Wist je dat er in Costa Rica rond de 900 vogelsoorten leven en dat dit land bij uitstek geschikt is voor vogelspotters?

Het ongerepte Boca Tapada

Onderweg naar Tilajari Eco Resort waar we de lunch gepland hebben, kunnen we nog een stop maken bij La Paz Waterfall Gardens Nature Park. Je kunt hier hiken naar een waterval, lekker lunchen en diverse diersoorten bekijken in het bijbehorende opvangcentrum. Ook hebben ze een mooie kolibrie- en vlindertuin.

Vanuit Tilajari Eco Resort rijden we verder naar Boca Tapada; een klein niet toeristisch dorpje met 500 inwoners waar we twee nachten in de kleinschalige accommodatie Boca Tapada Jungle Lodge verblijven. Deze accommodatie biedt zes verschillende cabana’s die direct aan de Rio San Carlos liggen. Een mooi gelegen, vrij nieuwe accommodatie waar je op basis van volpension verblijft. Ze serveren dan ook uitstekende (lokale) maaltijden á la carte.

Vanuit de Boca Tapada Lodge worden diverse activiteiten georganiseerd zoals hiken, kayakken en een boottour richting de grens met Nicaragua. Wij kiezen voor een korte hike naar het einde van een waterval waar we een verkoelende duik kunnen nemen en een boottocht over de Rio San Carlos. Tijdens deze hike en boottocht krijgen we diverse diersoorten te zien; brulapen, leguanen, vele vogelsoorten, vleermuizen, kikkers, spinnen en zelfs een aantal angstaanjagende krokodillen!

Na deze indrukken belanden we in een lokale bar waar we onze karaoke kunsten vertonen tussen de lokale bewoners. Want wij zijn de enige toeristen die we in deze omgeving gezien hebben.

De Arenal vulkaan

Na twee nachten in de rustige jungle doorgebracht te hebben, reizen we in ruim anderhalf uur door naar één van de belangrijkste trekpleisters van Costa Rica: de Arenal vulkaan. Deze nog actieve vulkaan laat zich niet vaak in vol ornaat zien, maar wij hebben het geluk om dit fenomeen vanuit ons hotel twee hele minuten te mogen aanschouwen. Wat een cadeautje!
Hotel Lomas del Volcan ligt zeer centraal. Vlakbij het centrum van La Fortuna en circa 25 minuten rijden naar Sky Adventures dat de volgende dag op het programma staat.

Na de late lunch genieten we heerlijk van de zwembaden van ons hotel. En daar wacht het volgende cadeautje op ons: een hele familie brulapen verplaatst zich door de bomen langs ons zwembad. Het is weer een heel bijzondere ervaring om deze familie in de natuur te zien leven in plaats van in een dierentuin.

We hebben de dag afgesloten met een bezoek aan de baden van Ecotermales. Een groot aangelegd complex met diverse thermale baden. Van relaxen krijg je honger, dus gelukkig hebben we het diner (een lopend buffet) erbij gereserveerd en konden we na het omkleden direct aanschuiven.

Ziplinen en het Arenal 1968 Park

Aan het begin van dit reisverhaal noemden we het al een ‘avontuurlijke studiereis’. Vandaag gaan we dan echt het avontuur aan tijdens het ziplinen. Al vroeg in de ochtend worden we bij Sky Adventures verwacht waar we in onze harnassen worden geholpen. Met de zogeheten Skytram, een kabelbaantje, worden we naar boven gebracht waar we eerst een proef zipline hebben om te kijken of we het allemaal nog aandurven. Met klamme handjes en zenuwen in de buik maken we eerst nog wat leuke foto’s op een uitkijkpunt met uitzicht over het kratermeer. Dan is het toch echt tijd om het parcours zwevend door de jungle af te leggen. De adrenaline neemt het al snel over van de zenuwen. Wat een toffe ervaring! Eén van onze reisgenoten heeft de zipline route met een GoPro camera op zijn hoofd afgelegd waardoor we nu ook nog eens hele leuke video’s hebben. De fotografen hebben gave actiefoto’s gemaakt. Een mooie herinnering én bewijs voor thuis.

Na de lunch staat er een self-guided wandeling in het Arenal 1968 Park op het programma. Hier loop je langs de lavastromen afkomstig van de laatste uitbarsting in, verrassend genoeg, het jaar 1968. Er zijn verschillende wandel-trails uitgezet. Een deel van de groep neemt de middellange afstand, een ander deel de lange afstand. Uiteindelijk lopen we voornamelijk in de (stromende) regen, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft immers erg bijzonder om de lavastromen te zien en de grote contrasten van de felgroene natuur die mooi afsteekt tegen het zwarte lavagesteente.

Nadat we allemaal weer opgedroogd en bijgekomen zijn van deze dag, dineren we op uitnodiging van Air Canada in een sfeervol restaurant in het plaatsje La Fortuna.

Door naar sprookjesachtig Monteverde

Na een paar toch wel actieve dagen in de regio rondom de Arenal vulkaan rijden we verder naar Monteverde. Doordat we een heel stuk langs het Arenal meer rijden zie je nu pas hoe groot dit meer is. We maken een koffiestop bij een heel leuk tentje met heerlijke koffie, smoothies én met een fantastisch uitzicht over het meer. Wanneer we onze weg vervolgen kunnen we ons nog niet voorstellen dat deze verderop, dichter bij Monteverde, overgaat in kronkelende onverharde weg door de bergen. We komen nu echt dichterbij! Onderweg worden we opgehouden door boeren op hun paarden en andere obstakels die ineens op de weg liggen. Het voelt echt authentiek. Uiteindelijk arriveren we in het kleine maar sfeervolle Monteverde.

In de avond maken we een ‘nachttour’ in het sprookjesachtige nevelwoud. De junglegeluiden in het donker werken in op onze zintuigen. Wat gaaf om de jungle op deze manier te ervaren. We horen van alles, maar zien met name verschillende insecten met aan het einde van de tour zelfs een tarantula (vogelspin).

Hangbruggen en de Arboreal Experience

De dag begint avontuurlijk. Met de auto rijden we naar de plek waar we een excursie over hangbruggen hebben geboekt. In totaal zijn het er 6 waarvan sommigen behoorlijk lang. Echt een “Indiana Jones” gevoel. Omdat we hier al vroeg zijn is het nog lekker rustig in de natuur en zijn de dieren nog actief. Een deel van ons reisgezelschap heeft ervoor gekozen een avontuurlijk parcours af te leggen door de jungle waarbij zij in bomen klimmen, een vrije val maken, over wiebelende parcoursen in de lucht lopen en eindigen met een ‘tarzan swing’. Een aanrader voor echte ‘dare-devils’. De rest van de groep kiest ervoor de skytram (kabelbaan) naar de top te maken en te genieten van een prachtig uitzicht over de jungle van Monteverde.

Koffie- en chocoladetour Monteverde

Tegen het einde van de middag staat de Koffie- en chocoladetour El Trapiche op het programma. Door een heel enthousiaste gids, tevens één van de eigenaren van dit familiebedrijf, worden we meegenomen over de boerderij. Onderweg krijgen we op een leuke manier uitleg over het chocolade- en koffieproces en maken we ons eigen snoep van suikerriet. In de tuin zien we verschillende dieren en spotten we zelfs een luiaard met jong in de boom tegenover ons! We eindigen de tour met een proeverij van verschillende lokale lekkernijen en natuurlijk met chocolade en koffie.

Opvangcentrum voor luiaards

We sluiten Monteverde af met een bezoek aan een opvangcentrum voor luiaards. Heel de reis verheugen we ons erop om deze schattige harige bollen te zien. Toen wij deze tour boekten wisten we natuurlijk nog niet dat we hem al tijdens onze chocoladetour in de boom zouden aantreffen. In de sanctuary hebben we de dieren echt van heel dichtbij kunnen zien.

Het is jammer dat we Monteverde achter ons moeten laten. We zijn er allemaal over uit dat we dit een heel leuke plek vinden met en prettige sfeer en talloze activiteiten om te ondernemen. Nu op naar San José.

Op naar San Jose

In een paar uurtjes rijden we naar de Centrale Vallei. Deze vallei wordt omringd door koffieplantages. Hier bezoeken we de Chayote Lodge. Vanuit hier heb je bij helder weer zowel zicht op de stad San José, vulkanen en de grote oceaan. Daarnaast is het ook een mooi boetiekhotel om je reis door Costa Rica ontspannen mee te eindigen. Aangezien wij de volgende dag al heel vroeg worden opgehaald rijden wij na een smaakvolle (lokale) lunch door naar de rand van San José voor onze laatste overnachting. Na een ruime week op avontuur te zijn geweest is het weer tijd om naar huis te gaan.

Tips:

  • Zorg bij aankomst dat je cash geld (dollars) bij je hebt om een fooi te kunnen geven en om eventuele tolwegen te betalen. Niet iedere tolweg biedt de mogelijkheid om met een creditcard te betalen.
  • Neem ruim de tijd om bij de La Paz watervallen een hike te maken en te lunchen.
  • Ga ca. 13 kilometer kayakken op een relatief rustige rivier bij Boca Tapada, geregeld vanuit de Boca Tapada Lodge. Deze tocht is ook geschikt voor beginners.
  • Plan een hike over de lavastromen in Arenal 1968 Volcano Park, maar zorg ervoor dat je voor 16.00 uur bij het eindpunt bent zodat je met 360 graden uitzicht op de vulkaan en Lake Arenal nog kan nagenieten met een hapje of drankje.
  • Neem een boek met uitleg over alle vogelsoorten, een verrekijker én een hele sterke zaklamp voor een eventuele nightwalk mee.
  • Costa Rica staat bekend om de lekkere koffie. Boek een tour over een koffieplantage en krijg te zien waar de gemalen koffie vandaan komt en hoe deze gemaakt wordt.

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text