MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Eerste kennismaking met Sri Lanka
Martelle Rolling over een reis in Sri Lanka op 3 september 2015
Martelle Rolling (reisagent bij D-Reizen in Gorinchem) ging dit jaar met haar gezin naar Sri Lanka. Vanuit Düsseldorf vertrokken we met Emirates voor de vlucht naar Colombo, in Dubai een vlotte overstap van een kleine 2 uur. Bij aankomst in Sri Lanka voelden we het meteen: het is hier warm en vochtig! Het visum was al in Nederland aangevraagd, dus we gingen soepel door de paspoortcontrole; in de aankomsthal euro’s gewisseld voor roepi’s.
Acclimatiseren in Negombo
In de aankomsthal werden we opgewacht door onze chauffeur/gids voor de komende 2 weken. Gedurende de reis bleek hij een lot uit de loterij; hij nam ons alles uit handen, bracht ons waar we wilden en was soms zelfs misschien iets té bezorgd. Hoe dan ook, hij zorgde ervoor dat onze reis zorgeloos verliep. De eerste 2 nachten verbleven we in Negombo, om even te wennen. Zwemmen in zee was hier niet mogelijk, de golven zijn in juli echt te hoog aan de westkant van het eiland. Gelukkig hadden we een zwembad bij ons hotel. In Negombo hebben we nog een stadstour gemaakt, de vismarkt bezocht en door de lagune langs de mangrove gevaren; hier hebben we de voor Sri Lanka zo typische katamaran-vissersboten gezien.
De Leeuwenrots beklimmen en fietsen door Pollonaruwa
Na 2 nachten ging het verder richting de culturele driehoek, waarbij we onderweg de Leeuwenrots hebben beklommen. Een warme tocht, over de stalen trappen langs de rots omhoog. Gelukkig lieten de bewoners van de enorme wespennesten die we onderweg zagen, zich niet zien. Maar eenmaal boven, was er de beloning: de resten van het grote paleis dat er ooit heeft gestaan én een prachtig uitzicht over de groene omgeving. De heerlijke Ayurveda-massage later op de middag maakte onze spieren weer soepel. Ons hotel in Giritale had (ook) een douche in de open lucht; bezoek van salamandertjes was geen uitzondering … Van hier uit hebben we nog per fiets de oude koningsstad Pollonaruwa bezocht.
Jeepsafari
Eén van de hoogtepunten van onze reis was de jeepsafari die we hebben gemaakt in Minneriya National Park, waar de olifanten op slechts 10 meter afstand te bewonderen waren (zie foto). Om deze machtige dieren in het wild te zien, was een geweldige ervaring.
Strand en rust in Nilaveli
Na drie nachten ging de reis verder naar de oostkust, waar in juli de oceaan een stuk rustiger is dan aan de westkant. Wij hadden gekozen voor Nilaveli (net even boven Trincommalee), omdat we graag (veel) rust wilden. Die hebben we gekregen, in ons hotel dat bestond uit 4 blokhutten op palen op het ongerepte strand, met daarin slechts 8 – zeer comfortabele – kamers. Frontaal voor de deur de heerlijke Indische Oceaan, die met een temperatuur van zo’n 28 graden voelt als een bad. En elke avond bij het licht van fakkels een diner op het strand … Tijdens een snorkeltocht naar Pigeon-island maakten we kennis met de wonderlijke onderwaterwereld. In Nilaveli heerste een droge hitte van zo’n 40 graden. Nadat we hier 3 dagen luierend op blote voeten hadden doorgebracht, vertrokken we weer richting het warme en vochtige binnenland.
Kandy
Onze volgende halte was de tweede stad van Sri Lanka: Kandy. Onderweg bezochten we de rotstempels van Dambulla; een heilige plek voor de Sri Lankaanse boeddhisten. Na 158 boeddha’s zijn we maar gestopt met tellen …. In Kandy verbleven we in een oud koloniaal huis, net buiten de (drukke) stad; we waanden ons in een openlucht-tuincentrum. Op de veranda was het heerlijk zitten met een kopje thee of een glaasje wijn.; junglegeluiden op de achtergrond. Hier hadden we een kookworkshop geboekt; eerst met de tuktuk naar de lokale markt, waar we uitleg kregen over allerlei tropische groenten en fruit. Daarna mochten we al dat lekkers op een houtvuur klaarmaken in de traditionele keuken; deze curry smaakte extra lekker! De dag erna bezochten we de stad, het meer en de tempel van de tand. In deze tempel wordt meerdere keren per dag een ceremonie gehouden rond de tand van boeddha die hier wordt bewaard; een heel bijzondere ervaring. Na 2 nachten Kandy reden we in de richting van de bergen.
Theeplantages en stelende apen
Via Nuwara Eliya (waar een excursie naar ‘het einde van de wereld’, ofwel Horton Plains, een aanrader is) bracht een pas op 2000 meter hoogte ons naar het plaatsje Ella. Hier was het koeler, de temperatuur daalde in 2 uur tijd zo’n 15 graden … Onderweg kwamen we langs theeplantages en bezochten we een theefabriek. Ons hotel in Ella bood vanaf het grote terras een verpletterend uitzicht op ‘Ella’s Gap’ en op Little Adams Peak; deze top is prima te beklimmen, het is een niet al te steile wandeling van zo’n 2 uur (heen en terug); ook hier is een prachtig uitzicht de beloning. In dit hotel bleek, dat apen heel goed weten hoe schuiframen werken (ze braken in bij de bovenburen die de ramen niet goed gesloten hadden). Overigens hebben we in een ander hotel ook apen gezien, die flessen met schroefdoppen kunnen openen … We verlieten Ella weer na 2 nachten en reden zuidwaarts naar het laagland in de richting van Yala National Park.
Yala National Park
In dit droge hete park maakten we onze tweede safari, waarbij we weer olifanten zagen, maar helaas geen beren of luipaarden. ’s Avonds een spannende overnachting in een tentenkamp, net buiten het park. Een bijzondere ervaring om midden in de bush te verblijven, met toch het comfort van een eigen badkamer! Heel enge beesten zijn ons bespaard gebleven; onze tent is alleen bezocht door een aantal kikkers; gelukkig deed de klamboe zijn werk! Vanuit Yala ging het naar onze laatste halte: een strandverblijf in het weer warm-vochtige Unawatuna aan de zuidkust.
Strand als afsluiting
Onderweg even de benen gestrekt bij een ‘blow hole’ en geprobeerd een foto te maken van de traditionele vissers; het ambacht van steltvissen wordt echter niet meer beoefend, de vissers zitten er alleen nog voor een foto, die soms wel 10 euro kost! In Unawatuna hadden we gekozen voor een hotel dat op een paar minuten lopen van het strand ligt; ook hier weer hoge golven vanwege het seizoen, maar toch prima om te zwemmen. We troffen Unawatuna in het laagseizoen, maar vonden het een leuk badplaatsje met heerlijke restaurantjes op het strand. We maakten nog een uitstapje naar het door Nederlanders gestichte vestingstadje Galle (10 minuten met de tuktuk) en brachten de dagen daarna vooral luierend en zwemmend door; een perfecte afsluiting van onze fantastische rondreis door Sri Lanka! Na 17 dagen zat het erop en vlogen we, wederom met een overstap in Dubai, terug naar Düsseldorf. Sri Lanka is een ontzettend groen en vruchtbaar land, vol vriendelijke mensen, met een georganiseerde chaos in het verkeer.
Tot slot
Tijdens onze reis in juli heerste in een deel van het land regentijd. Dit was vooral merkbaar aan de hoge golven aan de west- en zuidkant van het eiland. Regen hebben we echter nauwelijks gehad, alleen 2 buien in Kandy. Omdat we reisden met onze dochter van 17, hadden we hotels mét zwembad geselecteerd, die ook door andere gezinnen werden bezocht; we zijn in onze opzet geslaagd, want in elk hotel vond onze dochter wel een leeftijdsgenootje om mee te zwemmen. We verbleven in kleinschalige hotels met persoonlijke service, wat ons prima is bevallen. Het land laat zich makkelijk bereizen door de (relatief) korte afstanden. Verbazingwekkend dat een land, dat slechts zo groot is als Nederland en België samen, zo’n diversiteit aan klimaten en landschappen kent. Voor ons een bijzondere eerste kennismaking met Azië!
Tip:
- Koop ter plaatse een Sri Lankaanse simkaart; voor zo’n 8 dollar konden we uiteindelijk 3 weken bellen (ook met Nederland) en internet gebruiken. Hoewel de meeste hotels redelijk tot goed functionerend WiFi hadden, vonden we dit een handige aanvulling. Opladen van de kaart kon in élk winkeltje van Sri Lanka.