BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Oman

Rondreis Oman

Conny van den Ouweland over een reis in Oman op 3 januari 2016

‘Oman? Is dat niet een grote zandbak vol met stenen en kamelen?‘

Het beste van twee (of drie!) werelden

Oman is veel meer! Het is exotisch, heeft het beste van twee of misschien wel drie werelden Afrika – Azië – Europa. Schitterende, contrasterende landschappen, kilometerslange verlaten stranden, uitstekende infrastructuur, vriendelijke gastvrije bevolking, historische forten en kastelen die hoog boven roodbruine huizen van klei oprijzen. Ideaal weer, in ieder geval voor een winter! En, niet onbelangrijk in deze roerige tijden: het is een veilig land. Zes uurtjes vliegen, geen gedoe met pillen of spuiten en je bent in de wereld van het sprookje van 1001 nachten.

Oman is gelegen op het Arabisch schiereiland, grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Yemen en ligt aan de Arabische Zee en de Zee van Oman.

Beste reistijd

Wij reisden eind november, begin december en troffen een tamelijk groen Oman aan. Nog beter voor het al genoemde contrasterende landschap. Het is winter in Oman en dat betekent dat er lokaal een buitje kan vallen. De temperatuur varieert van 26 tot 32 graden.

Vanaf Muscat, dat een internationale luchthaven heeft en een uitgerekte, uit verschillende delen bestaande stad is, reisden we in een huurauto naar Sur, de stad van de dhow – de traditionele Arabische zeilboten. Volgende stop is Ras al Hadd – onvergetelijk door de eieren leggende en met uitsterven bedreigde, groene zeeschildpadden. Wahibi Sands biedt ons vervolgens de woestijnervaring met ‘dune bashing’. Nizwa, omringd door gebergte, is de stad van het grote fort en de geitenmarkt. Wij plakten aan het eind van de reis nog een paar daagjes strand aan ons vakantie vast In het Millennium Resort Mussanahop 100 km van Muscat.

Aan het eind van de autoreis (9 dagen) staat er ruim 1600 km op de teller, afgelegd op een uitstekend wegennet door meestal mooie landschappen. Oman investeert in toerisme en een goede infrastructuur is daarvoor onmisbaar.

Muscat

Per ‘Hop on Hop off’ bus verkennen we de uitgerekte stad. Wat ons betreft zijn het paleis van de sultan, de parlementsgebouwen en de Corniche Muttrah de topics, naast natuurlijk de Muttrah Souk. De Grote Moskee, ook de moeite van het bezoeken waard, ligt buiten de route van de sightseeing bus.

Tips voor Muscat: boek de hop on hop off en zorg voor een hotel aan het strand in de buurt van Hay al Saruj waar de bus ook stopt!

Sur

Onderweg naar Sur nemen we de afslag naar Quriyat, een rustig vissersdorpje dat zich rond 1500 als een van de eerste Omaanse plaatsen aan de kust mocht ‘verheugen’ op Portugese belangstelling. Het hele dorp werd uitgemoord. Het plaatsje heeft een fort en een wachttoren aan het strand. Een aardige stop onderweg naar Sur.

Verderop komen we uit bij een wonderlijk natuurverschijnsel: het ‘Sinkhole Bimmah’. Uit het niets ligt hier een gigantisch gat. Het gat, toch wel met een lengte van 80 en een breedte van 40 meter, is een meter of 20 diep en onderin bevindt zich een blauwgroen helder meertje met een steenstrandje dat oploopt. Een zigzagtrap leidt je van de bovenkant tot aan het strandje. Volgens de overlevering zou hier in de oudheid een meteoriet terecht gekomen zijn, maar volgens de wetenschap is het gat ontstaan door een spel van water, zand en kalksteen. Hoe het ook zij, het is een eigenaardig fenomeen en aardig om te zien. Je kunt er snorkelen en zwemmen.

Laatste halte voor Sur is Wadi Shab. Met een bootje steek je de rivier over in de diep uitgesleten kloof om vervolgens aan de overkant een échte natuurwandeling te maken aan het eind waarvan je na drie kwartier prachtige waterpartijen en grotten aantreft. Zorg wel voor goede (wandel)schoenen – het is soms behoorlijk klauteren – en zwemkleding!

De omgeving van de brug die het schiereiland verbindt met het vasteland is het mooiste gedeelte van Sur. Daar zijn de fabriek waar de dhows worden gebouwd, de vuurtoren – het bezoeken meer dan waard – en de wachttorens die soeverein over de fotogenieke baai waken. Dhows dobberen op het water en vanaf de steile helling met wachttoren kun je een schitterende zonsondergang meemaken.

Ras al Hadd

Eén hotel is er in Ras al Hadd. Het ligt als een solitair kolossaal rotsblok op een steenworp van een verder verlaten egaal strand, dat zich aan twee kanten eindeloos uitstrekt. De omgeving is vlak, met laag tafelgebergte vaag op de achtergrond richting binnenland. Afgezien van wat loslopende kamelen niks te zien zou je zo zeggen, maar daarin vergis je je. Het is hier om de donkere avonduren te doen. Gigantische groene zeeschildpadden, met uitsterven bedreigd, liggen in een kraterlandschap voorbij de branding in diepe kuilen hun nageslacht veilig te stellen. Het is van een magische en ongelofelijke mystiek om het ritmisch uitstoten van de eieren in levende lijve mee te maken. De kolossale schildpadmoeder dekt de productie toe en peddelt naar de zee om te verdwijnen in de schuimende golven. Talloze mini-schildpadjes uit andere nesten volgen haar voorbeeld.

Wahibi Sands

Onderweg naar het woestijnkamp Wahibi Sands, laverend door aansprekende landschappen, doen we het fort Jalan Bani Bu Hasan aan, schitterend gerestaureerd. Een aanrader! Verderop ligt Wadi Bani Khalid, een rivierbedding in een exotisch begroeid dal. Omanieten doen zich hier tegoed aan BBQ en waterplezier. Verderop in het dal tussen grillige rotsformaties liggen grotten en waterpoelen waarin watervalletjes uitmonden. 

Nog verder het binnenland in, parkeren we onze huurauto en klimmen in een terreinwagen met een Omaniet achter het stuur. Over half verharde en later mulle zandpaden brengt hij ons in een klein half uur dieper de woestijn in, naar Wahibi Sands Arabian Oryx Camp. Hier verblijven we 1 nacht. Het is druk; een Omaanse feestdag. ’s Avonds na het buffetdiner is er een drukke en gezellige voorstelling in de grote halfopen verblijfsruimte. Een Omaans muziekgezelschap speelt improviserend aanstekelijke en opzwepende ritmische muziek die een nasaal eentonig gezang begeleidt. Al snel melden de eerste dansers zich. We hebben dan de ‘dune bashing’ al achter de rug: met een 4WD auto beuken we over de golvende woestijnduinen om te eindigen in een goudgele zonsondergang met uitzicht op het diep onder ons gelegen kamp. Een mooie ervaring!

’s Morgens na het ontbijt brengt de chauffeur ons terug naar onze huurauto. We rijden naar Nizwa, 260 km verderop en weer voert de weg ons door geweldige landschappen!

Nizwa

Nizwa, een aansprekende stad gelegen in een door talloze palmen begroeid dal en omgeven door roodbruine bergketens, is een uitstekende basis voor mooie uitstapjes in de omgeving. De stad Nizwa zelf biedt onder andere het fort, een must, evenals het spektakel van de geitenmarkt op de vroege vrijdagochtend. De Souk, altijd de moeite waard, is vlakbij.

In de omgeving van Nizwa ligt het fort Bahla, Werelderfgoed. Wéér een fort, denk je zo, maar de bouwwerken zijn zo aansprekend en liggen vaak op plaatsen die fraaie vergezichten vanaf hoge verdedigingsmuren garanderen. 

Leuke uitstapjes vanuit Nizwa zijn verder te maken naar Jabreen Castle (ook wel beschreven als het mooiste kasteel van Oman …) en het stadje Al Hamra, dat bekend staat om haar oude authentieke lemen huizen. 

Ben je de stenen en steden beu, dan kun je vanuit Nizwa de lange trip maken door betoverend landschap naar ‘het dak van Oman’: Jebel Shams, Omans hoogste berg piekt tot 3100 meter. Het Al Hajar gebergte waarin de berg ligt, mag zich vergelijken met de scenery van de Grand Canyon in de VS. De grootsheid van de natuur overweldigt je!

De laatste dagen van onze reis kicken we af aan het strand op 100 km van Muscat, het Millennium Resort Mussanah. Mooi strand, mooi (groot) luxe hotel met prima keuken. Heel aardig om ‘bij te komen’ voor een paar dagen, maar geen hotel voor langere tijd.

Conny van den Ouweland is werkzaam bij Reisburo Van Raak in Baarle-Nassau. 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text